«Jan leia oss stødig gjennom heile prosessen»

Gjennom scenarioprosessen som vart gjennomført til støtte for konseptvalutgreiinga for transportløysingar i Nord-Norge (KVU Nord-Norge), løfta vi blikket mot 2060 og diskuterte ulike retningar for framtidsutviklinga i nord.

Jan leia oss stødig gjennom heile prosessen, og hans solide fagkunnskap og breie kontaktnett la grunnlaget for gode gruppediskusjonar. Dette enda opp i tre spennande scenario: «Bastion nord», «Klondike» og «Siste villmark».

I tillegg til at prosessen var nyttig for KVU Nord-Norge, håper vi sentrale poeng blir løfta fram i strategiske diskusjonar på både nasjonalt og regionalt nivå. 

- Hanne Juul, Jernbanedirektoratet og Signe Eikenes, Statens vegvesen 


«Oppdraget ble løst på en glimrende måte»

Viken fylkeskommune står overfor kompliserte valg på veien mot utslippsfri kollektivtransport i 2028. Hvilke konsekvenser vil de ulike veivalgene få? Hvilke usikkerheter står vi overfor om vi skuer mot 2040 og enda lengre – helt frem mot 2060? Jan Dietz har ledet oss gjennom en strategiprosess hvor vi systematisk har jobbet med disse krevende og interessante utfordringene.

Viken utarbeider investerings- og driftsbudsjettene til de tre nye fylkeskommunene Østfold, Buskerud og Akershus. Usikkerheten rundt samfunnsutviklingen og den teknologiske utviklingen er økende. Veivalg som foretas i dag, vil prege de tre fylkeskommunene i lang tid fremover og gi bindinger i drifts- og investeringsbudsjettene. For å sikre robusthet i investeringsplanene og minimere risikoen for feilinvesteringer og uheldige budsjettbindinger, har det vært avgjørende å se fremover og benytte scenariometodikk. Dietz har hjulpet oss med å utvikle poengterte scenarier som viser ulike utviklingsløp for introduksjon og bruk av nullutslippsteknologi i kollektivtrafikken og som gir oss et grunnlag for å få frem det totale kostnadsbildet knyttet til ulike løsninger.

Oppdraget er blitt løst på en glimrende måte. Hver enkelt deltaker har blitt ivaretatt og inkludert på en meget god måte, og scenariene har skapt en felles forståelse av usikkerheten vi står overfor. Jan Dietz geleidet oss med stødig hånd gjennom en prosess der et bredt spekter av interessenter innen samfunnsutvikling, energiutvikling, autonomi, mobilitet og kollektivtransport fikk komme til orde. Vi kan varmt anbefale Jan Dietz som prosessleder når det er om å gjøre å redusere usikkerheten knyttet til langsiktige, strategiske veivalg!

— Jonas Foss Blakstad, prosjektleder Utslippsfri kollektivtrafikk 2028, Viken fylkeskommune 


 
 

«Med Jans hjelp ble vi enig om en strategisk retning for klyngen.»

En oppgave som bare ser ut til å bli viktigere i takt med klimaendringene, rømningsproblemene og den voksende etterspørselen etter laks, er å arbeide for en forutseende, kunnskapsbasert forvaltning av havbruket. Det er en oppgave Lakseklyngen i Finnmark har tatt på seg med utgangspunkt i produksjonsområde 12 (PO12). Lakseklyngen ønsker å bygge bro mellom havbruk, villaks og andre berørte interesser. Klyngen har vist seg å være en uunnværlig dialogarena, et sted der vi kan diskutere næringsutvikling, kystsoneplanlegging og praktiske utfordringer på en konkret, konstruktiv måte.

Jeg vil gjerne takke Jan Dietz for at han har hjulpet oss med å løfte klyngen og få i stand denne dialogarenaen. Med Jans hjelp ble vi enig om en strategisk retning for klyngen som utvider perspektivet både faglig og geografisk. Deretter organiserte han en foresightprosess for oss, hvor alle våre medlemmer og partnere deltok: oppdrettsselskapene, kompetansemiljøene og forskjellige beslutningstagere på kommunalt, regionalt og statlig nivå. Vi har nå et klarere bilde av hvordan vi kan jobbe systematisk og over tid med å styrke kunnskapsgrunnlaget, forbedre forvaltningen og påvirke rammevilkårene. En av de aller viktigste erkjennelsene har vært at havbruket flytter nordover. Hvordan kan vi utnytte mulighetene og motvirke problemene som denne trenden innebærer? Hvordan kan vi sørge for en markant økning i FoU-innsatsen i PO12 og hele Nord-Norge? Det er store spørsmål, som krever riktig og troverdig kunnskap!

Jan har vist oss at det nytter å tenke langt og dristig, og at vi har all mulig rett til å legge lista høyt på klyngens vegne. Jeg vil takke Jan for råd, støtte og inspirasjon! Korona forsterker behovet for omstilling i norsk økonomi, og mer enn noen gang trenger vi sterke norske klynger. Jeg kan varmt anbefale Jan og hans metodikk til andre klynger og partnerskap.

— Per-Arne Emaus, Styreleder, Lakseklyngen i Finnmark


Berit Adriansen
 
 
Gjerdrum Kommuneskjold

“Vi har nå fått et veldig godt grunnlag for å fornye samfunns- og arealplanleggingen i Gjerdrum.”

I romjulen 2020 ble Gjerdrum rammet av en fryktelig skredulykke. Vi innså fort at vi ikke bare måtte løse akutte oppgaver, men at vi trengte å tenke langsiktig om utviklingen både på Ask og i Gjerdrum som helhet. Derfor satte vi i gang strategiprosessen «Gjerdrum - veien videre», og vi engasjerte Jan Dietz som prosessleder. Jan organiserte en serie verksteder hvor politikere og innbyggere hadde dyptgående, interessante samtaler om utfordringer og muligheter i et klart fremtidsperspektiv. Jan hjalp oss med å løfte blikket, og det var akkurat det vi behøvde etter ulykken. Etter spennende diskusjoner om scenarier og veivalg kom vi ut i den andre enden med en ny strategisk retning for Gjerdrum.

Å ha en samlende, inspirerende strategisk retning, er helt avgjørende for en liten kommune med mange og komplekse oppgaver. Vi har nå fått et veldig godt grunnlag for å fornye samfunns- og arealplanleggingen i Gjerdrum og utvikle bygda på en bærekraftig, gjennomtenkt måte. Vi ser at handlingsrommet på flere områder er større enn vi har vært vant til å tenke. Jeg tror også at prosessen har vært et positivt bidrag til dugnadsånden i bygda.

Vi hadde ikke klart å få til så gode resultater uten Jans sterke støtte, allsidige erfaring med strategi og oppriktige engasjement! Det har vært hyggelig og lærerikt å samarbeide med Jan. Jeg er glad for at han kunne veilede oss i denne krevende tiden. Jeg kan varmt anbefale ham til andre kommuner og oppdragsgivere som trenger bistand i strategiarbeidet.

— Berit Adriansen, plansjef, Gjerdrum kommune


logoer_samlet_krohn_traaseth.jpg
logoer_samlet_landbruksdirektoratet.jpg

«Det er tydelig at Jan har unik erfaring med fremtidstenkning og at han ikke er redd for å gå løs på krevende og uoversiktlige spørsmål.»

I jordbruksoppgjøret 2019 jf. Prop. 120 S (2018-2019) ble det enighet om en satsing på innovasjon og vekst i grøntsektoren, med mål om å øke norskandelen og møte etterspørselen med mest mulig norskprodusert vare. Som en del av satsingen ble det etablert et rådgivende utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren.

Utvalget fikk følgende mandat:

«Utvalget skal innen 15. mars 2020 legge fram en langsiktig plan for styrket innovasjon, vekst og økt norskandel for grøntproduksjoner (grønnsaker, frukt, bær, potet og blomster). Utvalget skal blant annet vurdere markedsmuligheter og ulike markedskanaler, innovasjonsbehov, potensial for produkt- og sortsutvikling, bærekraftige løsninger i produksjonen, samt rekruttering».

I et langsiktig og uforutsigbart strategi- og utredningsarbeid er det lett å fortape seg i detaljer og kortsiktighet. Med Jan Dietz på laget fokuserte utvalget på å utvikle scenarier som illustrerer potensielle, grunnleggende veivalg som grøntsektoren og myndighetene kan stå overfor. På den måten fikk vi en klarere forståelse av det store bildet, og vi klarte å samles om hvordan sektoren overordnet bør prioritere i årene fremover. 

Det er tydelig at Jan har unik erfaring med fremtidstenkning og at han ikke er redd for å gå løs på krevende og uoversiktlige spørsmål. Dette er andre gang jeg har observert Jans arbeid i to ulike regjeringsutvalg, og jeg vil gi Jan de beste skussmål som pedagogisk og kunnskapstung prosessleder og strategirådgiver.

— Anita Krohn Traaseth, Leder av Grøntutvalget (2019-2020)


logoer_samlet_0004_NVE-Jan-Dietz.jpg

 «Vi kan gi Jan de beste anbefalinger.»

I 2015 gjennomførte NVE en scenarioprosess for å utvikle vår kunnskap om usikkerheter som har betydning i våre analyser av det norske kraftsystemet. Dette arbeidet var nyttig, og ga oss ny innsikt. Siden den gang har samfunnsområdet energi og kraft utviklet seg raskt. Ny teknologi åpner nye muligheter, og behovene for kraft er i endring. Vi så derfor at det var behov for å gjennomføre et nytt scenarioprosjekt høsten 2019. Selv om det bare var fire år siden forrige scenarioprosjekt, fikk vi bekreftet at det hadde skjedd flere endringer i trender og drivere som har betydning for utviklingen av kraftsystemet.

Også denne gangen hjalp Jan oss med gjennomføringen av prosessen. Med sin ekspertise på scenariometodikk ledet han en gruppe på rundt 30 personer fra ulike avdelinger i NVE gjennom tre verksteder. I tillegg ble det gjennomført to miniverksteder med NVEs direktører. Jan ledet verkstedene på en inspirerende og engasjert måte og var alltid godt forberedt. Jans ledelse var viktig for å holde engasjementet oppe hos deltakerne, og sørge for at vi fikk det ønskede utbyttet av prosessen.   

Arbeidet frem mot tre nye scenarioer for kraftsystemet i 2050 har vært spennende læring for oss. Prosjektet har bragt frem verdifulle innspill til NVEs analysearbeid. Underveis hadde vi mange diskusjoner, og vi har opplevd det nyttig å systematisere drivere og trender som påvirker utviklingen av kraftsektoren. Samtidig har det vært spennende å utfordre oss selv ved å strekke ut usikkerhetene og mulighetsrommet for kraftsystemet i et langt tidsperspektiv.

Vi kan gi Jan de beste anbefalinger som tilrettelegger og gjennomfører av scenarioprosesser. 

— Birger Bergesen, NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) 


logoer_samlet_Margot_Telnes.jpg
logoer_samlet_fmfa.jpg

“Jan forbereder seg grundig, kommer raskt inn til kjernen i problemstillingen og gir gode, presise råd. Jeg vil gjerne anbefale ham som prosessleder og strategirådgiver!”

Fylkesmennenes fellesadministrasjon (FMFA) er en ny virksomhet som skal levere tjenester som understøtter fylkesmannsembetenes samfunnsoppdrag. FMFA skal være en pådriver for utvikling av det administrative området i embetene, bl.a. gjennom utvikling av brukerrettede og effektive fellesløsninger.

2019 har vært et krevende og spennende oppstartsår for oss, og jeg vil takke Jan Dietz for at han hjalp oss med å forankre involveringsmodellen som vi er helt avhengig av. Jan organiserte et engasjerende og effektivt strategiverksted hvor vi fikk et klarere bilde av ansvarsforholdene i involveringsmodellen og hvordan vi må prioritere i tiden fremover. FMFA har etter min mening oppnådd mye på kort tid.

Jan forbereder seg grundig, kommer raskt inn til kjernen i problemstillingen og gir gode, presise råd. Jeg vil gjerne anbefale ham som prosessleder og strategirådgiver!

— Margot Telnes, Direktør, Fylkesmennenes fellesadministrasjon


logoer_samlet_0010_Mdir_logo_sekundaer_pos_RGB.jpg

“Jeg kan varmt anbefale Jan Dietz som fasilitator og denne måten å jobbe på!”

Det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for farlig avfall fikk en krevende oppgave: På svært kort tid belyse mulighetene for reduksjon i farlig uorganisk avfall gjennom gjenvinning og overgang til sirkulærøkonomien, og samtidig gi innspill til løsninger på et akutt nasjonalt deponeringsproblem.

Jeg er glad for at vi fikk Jan Dietz til å hjelpe utvalget med å sortere tidsperspektivene og de ulike målsetningene som var styrende for løsningsvalg. Jan ledet oss gjennom et verksted hvor vi konstruktivt og kritisk diskuterte utfordringene. Vi laget scenarier som fikk frem de reelle dilemmaene i sakskomplekset. Det var forløsende, og var et viktig bidrag i vårt arbeid. Jeg kan varmt anbefale Jan Dietz som fasilitator og denne måten å jobbe på!

— Ingrid Riddervold Lorange, Leder av ekspertutvalget for farlig avfall 2019, Adm. dir. SIVA


logoer_samlet_0005_NTNUlogo.jpg

“Jeg vil oppfordre alle som trenger å komme i gang med fremtidstenkning, til å ta kontakt med Jan!”

Utforskning av verdensrommet er etter min mening både en fantastisk mulighet og en forpliktelse vi må ta på oss. Her ligger nøkkelen til morgendagens næringsutvikling og samfunn. For å skjønne utfordringene med bemannet romfart, trenger vi scenarier og et langt blikk! Som avdelingsleder på CIRiS - Senter for tverrfaglig forskning i rommet på NTNU hadde jeg gleden av å engasjere Jan Dietz som veiviser i fremtidstenkning.

Det er inspirerende, utfordrende og morsomt å være med på Jans fremtidsverksteder. Når jeg nå har tatt doktorgraden med en avhandling om “Global Collaborative Research Projects – Exploring scenario development”, har Jan vært en viktig inspirasjonskilde. Jeg vil oppfordre alle som trenger å komme i gang med fremtidstenkning, til å ta kontakt med Jan!

— Knut Robert Fossum, NTNU


logoer_samlet_0007_nofima_rgb_hoy.jpg

“ Jan har en dyp forståelse av scenarier og strategisk tenkning.”

Havbrukets betydning for norsk økonomi og velferd er allerede enorm, og behovet for norsk fisk ser ut til å vokse i årene som kommer. Men vi vet alle også at usikkerheten er stor. Vi trenger en havbruksforvaltning som er forutseende og fremtidsrettet. Forvaltningen må ta høyde for endringer i teknologien, samfunnet og markedet.

Som prosessleder og spesialist på scenarier har Jan Dietz vist oss hvordan vi kan tenke langt, dristig og systematisk om utviklingen for norsk havbruk og havbruksforvaltning. Jan har tilrettelagt interessante, intense fremtidsdiskusjoner og har hjulpet oss med å utforme scenarier og «Black Swans» som virkelig får oss til å strekke tanken. Det er en kunst å lage scenarier som både er utfordrende og troverdige. Jan har en dyp forståelse av scenarier og strategisk tenkning. Ikke bare det - han er svært opptatt av at sluttresultatet skal bli bra. Det har vært en fornøyelse å samarbeide med Jan.

— Roy Robertsen, prosjektleder Havbruksforvaltning 2030, Nofima


logoer_samlet_0018_arena_torsk_logo.jpg

“Jan kan mye om klyngeutvikling, foresight og hva som skal til for å få bedriftene, forvaltningen og FoUI-miljøene til å trekke i lag.”

Arena Torsk er en sterk og veletablert næringsklynge med tyngdepunkt i Vesterålen og Lofoten. Arena Torsk har utviklet seg på en veldig positiv måte de siste årene: Den samlede lønnsomheten har økt, og klyngen har tatt en ledende rolle innenfor levendelagring i hvitfisknæringen. Nå, i 2020, står vi på terskelen til en ny spennende fase i arbeidet med å få til helårlig drift.

At vi har kommet inn på et så godt spor, skyldes ikke minst at vi i 2015 gjennomførte en foresightprosess under ledelse av Jan Dietz. På den måten fikk vi en felles plattform for klyngesamarbeidet som vi har hatt nytte av hver dag siden. Ikke minst var det viktig at vi staket ut en felles strategisk kurs for alle aktørene i verdikjeden og at vi samlet oss om noen store, ambisiøse og inspirerende utviklingsprosjekter.

Jeg vil takke Jan for at han først hjalp oss med å få Arena-status i Innovasjon Norges klyngeprogram og for at han siden viste oss hvordan vi kan jobbe langsiktig og metodisk med å nå våre mål! Jan kan mye om klyngeutvikling, foresight og hva som skal til for å få bedriftene, forvaltningen og FoUI-miljøene til å trekke i lag.

— Keven Vottestad, daværende klyngeleder Arena Torsk


logoer_samlet_0011_last+ned.jpg

“Jeg kan anbefale ham som prosessleder og strategirådgiver til alle som jobber med regionale endringsprosesser.”

Samarbeidsrådet for Nedre Romerike (SNR) gjennomførte en større anlagt strategiprosess høsten 2016 og våren 2017 for alle de syv kommunene i regionen. Prosessen involverte om lag 200 personer, hvorav over 120 kom fra det private næringslivet, 25 var studenter og resten av deltakerne kom fra kommuner og organisasjoner.

Til å lede arbeidet leide vi inn Dietz Foresight og Varde Hartmark, noe som viste seg å være et godt valg. Det at prosessleder valgte å holde samlingene i workshop-format og brukte veikart for å visualisere de ulike strategiene, ble oppfattet positivt.

Prosessen ble svært godt gjennomført og munnet ut i en felles næringsstrategi for næringslivet og de syv kommunene i regionen, noe som har styrket samhørigheten og samarbeidsviljen blant aktørene. Vi har fått ambisjonene og verktøyet vi trenger, og vi har et godt grunnlag for å videreføre arbeidet med næringsstrategien.
Som prosessleder geleidet Jan Dietz oss gjennom arbeidet på en entusiastisk og profesjonell måte. Han dokumenterte stor kunnskap om utfordringer i næringslivet, strategimetoder og regionale endringsprosesser. Som prosjektleder hadde jeg et meget godt samarbeid med Jan. Han var lydhør for innspill og satte seg godt inn i de ulike lokale forhold i regionen. Jeg kan anbefale ham som prosessleder og strategirådgiver til alle som jobber med regionale endringsprosesser.

— Aarstein Rebne, prosjektleder, SNR


logoer_samlet_0014_Fiskeri-havbruksnæringens-forskningsfond.jpg

“Dietz vet hvordan man skaper gode prosesser og konkrete resultater.”

Jan Dietz har vært ansvarlig for en prosess gjennomført for FHF, hvor vi har laget veikart med tanke på å styrke den langsiktige satsingen innenfor havbruk. FHF har hatt stor nytte av veikartene, som hjelper oss med å systematisere kunnskapsutviklingen på sentrale innsatsområder for laksenæringen. Noe av det viktigste med prosessen er at den har vært basert på reell medvirkning og tverrfaglig dialog. Dietz vet hvordan man skaper gode prosesser og konkrete resultater.

— Geir Andreassen, adm. dir., Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond


logoer_samlet_0002_Politihøgskolen.jpg

“Dietz har utmerket seg ved å gjøre grundige forberedelser, styre workshops og møter med stødig hånd og god dokumentasjon av prosessene.”

Jan Dietz har bistått Politihøgskolen med å utvikle en ny strategi som skal gjelde i perioden 2016-2021. Gjennom bruk av veikart har han vist hvordan vi på en praktisk måte kan jobbe med viktige endringsbehov. Han har fasilitert våre interne prosesser og involvert ledere, mange ansatte, tillitsvalgte og høgskolestyret i et godt samspill og spennende utviklingsarbeid.

Dietz har utmerket seg ved å gjøre grundige forberedelser, styre workshops og møter med stødig hånd og god dokumentasjon av prosessene. Dietz har god metode- og prosesskompetanse og engasjerer og utfordrer alle deltakerne på en måte som skaper oppslutning og fremdrift i arbeidet. Ikke minst har han utfordret oss med kritiske og konstruktive spørsmål underveis. Resultatet er at vi har kommet frem til en strategi som er fremtidsrettet og som fanger opp de utfordringer vi står overfor i årene som kommer. Vi takker for et godt samarbeid!

— Eli Vogel-Hovde, leder, strategi og virksomhetsstyring, Politihøgskolen


logoer_samlet_0016_Bufdir-Jan-Dietz.jpg

“Jeg vil takke Jan Dietz for hans engasjement, råd og håndtering av prosessen.”

Deltasenteret i Bufdir har i 2016 gjennomført en ambisiøs og spennende scenarieprosess på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Prosessen tok for seg universell utforming og tilgjengelighet i et fremtidsperspektiv. Til det har vi fått uvurderlig bistand fra Jan Dietz. Sammen med kolleger i Norsk Regnesentral har han ledet en bred, medvirkningsbasert prosess og deretter utarbeidet en god og poengtert rapport med anbefalinger og råd til myndighetene.

Det har vært fascinerende å se hvordan scenariediskusjonene har skapt nye erkjennelser og gradvis flyttet standpunkter blant de som deltok. Vi håper å bruke dette materialet for å fremme en ny forståelse av universell utforming og hva det krever av oss som samfunn.
Vi trenger nytenkning og en mer systematisk oppfølging av de mange krevende og sammensatte oppgavene innenfor feltet universell utforming. Jeg vil takke Jan Dietz for hans engasjement, råd og håndtering av prosessen.

— Åse Kari Haugeto, seksjonssjef, Deltasenteret i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)


logoer_samlet_0013_Husbanken-logo-Jan-Dietz.jpg

“Jan Dietz gjør strategiarbeidet morsomt og konkret!”

Husbankens boligpolitiske samfunnsoppdrag er å bidra til at vanskeligstilte skal kunne skaffe seg og beholde en egnet bolig i et godt bomiljø. Jan Dietz har hjulpet oss med å tenke lange og konstruktive tanker om hvordan vi kan møte utfordringene i boligpolitikken. Han har ledet oss gjennom en spennende prosess hvor vi har brukt både scenarier og veikart. Prosessen var spesiell fordi den engasjerte nøkkelpersoner fra alle regioner og fagområder i Husbanken. Prosessen har hatt stor betydning for arbeidet med Husbankens strategi (2015-2021). Jan Dietz gjør strategiarbeidet morsomt og konkret!

— Irene Øyangen, avdelingsdirektør, Husbanken


logoer_samlet_0012_Kunnskapsparken-Helgeland_logo-Jan-Dietz.jpg

“Jeg vil absolutt anbefale Jan Dietz som strategirådgiver og fasilitator for klyngebyggings- og foresightprosesser.”

Jan Dietz har ledet en godt gjennomført klyngebyggingsprosess for Olje- og gassklynge Helgeland (OGH), den viktigste leverandørklyngen i nord med 50 bedrifter og kunnskapsaktører. Jan ledet prosessen på en meget god måte, med gode framoverskuende innlegg, smart involvering av deltakerne, konstruktive spørsmål og tydelige oppgaver. Prosessen endte opp med veikart for klyngen som helhet og planer for store samarbeidsprosjekter innenfor Arena-satsingen, noe vi har hatt betydelig nytte av. Prosessen har styrket samarbeidet og gitt oss et grunnlag for videre innsats og nye initiativer. Jeg vil absolutt anbefale Jan Dietz som strategirådgiver og fasilitator for klyngebyggings- og foresightprosesser.

— Bjørn Audun Risøy, daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland AS


logoer_samlet_0000_Vestnes_naeringsforum.jpg

“Jeg kan trygt anbefale Jan Dietz både som foredragsholder og som prosessleder.”

Vestnes Næringsforum arrangerte i oktober Vestneskonferansen 2015 under temaet Vestnes mot 2030. Vi engasjerte Jan Dietz for å foredra om regiondeltakelse og scenariebygging. Jan Dietz er en engasjerende og morsom foredragsholder. Det er tydelig at han har solid innsikt i og erfaring fra regionale prosesser, og at han brenner for innovasjon og utvikling i norske regioner. Han mikset på en god måte sin kunnskapsformidling med å utfordre deltakerne underveis, og de mange deltakerne var meget fokusert under hans foredrag. Mitt inntrykk er at de opplevde at det ble lettere å se Vestnes som en viktig del av det store bildet. Jeg kan trygt anbefale Jan Dietz både som foredragsholder og som prosessleder.

— Roald Fiksdal, daglig leder, Vestnes Næringsforum (tidligere ordfører i Vestnes)


logoer_samlet_0004_NVE-Jan-Dietz.jpg

“Vi kan anbefale Jan på det varmeste for alle som ønsker å kjøre en scenarieprosess.”

Energimarkedene er i endring, og NVE står overfor store og utfordrende oppgaver i forhold til å forstå nye og komplekse sammenhenger som går utenfor landets grenser. Som ansvarlig for å legge rammene for landets energisystem, så NVE derfor behovet for å kjøre en scenarieprosess for å utvikle kunnskap om usikkerheter som vil være av betydning i vår lange analyse av det norske kraftsystemet. Tanken var at scenariene skulle tilføre analysen nye interessante impulser. For det annet skulle scenarieprosessen bidra til et tettere faglig samarbeid innad i NVE.

Prosessen skulle fremme tverrfaglig tenkning og skape en sterkere felles forståelse av «det store bildet» i energiutviklingen. Det å kjøre en scenarioprosess er en profesjon, og NVE var bevisste på at vi ville trenge en ekstern fasilitator som fikk oss gjennom arbeidet. NVE var imidlertid opptatt av at scenarieprosessen skulle være basert på aktiv medvirkning fra medarbeiderne og at fasilitatoren ikke skulle være ekspert på energiområdet.

Dietz er først og fremst en veldig behagelig og kompetent person som gir et solid og godt inntrykk, noe som er avgjørende for en åpen og tillitsbasert prosess med mange sterke fagpersoner med ulike profesjoner, samlet i 3 lange dager. Han var veldig godt forberedt og hadde en struktur som var velprøvd og vellykket, noe som gjorde at vi kom i mål på en veldig engasjerende og godt forstått måte. Tilbakemeldingene fra medarbeiderne var unisont positive både i forhold til læring om selve energimarkedet gjennom vel tilrettelagte diskusjoner på tvers av fagprofesjoner i de ulike gruppearbeidene, og i forhold til prosess, da Jans strukturerte teknikk med hell kan brukes på andre problemstillinger i det daglige arbeidet. Funnene fra scenarioprosessen opplevdes som viktige og bearbeides videre og er så absolutt med i det videre arbeid internt i NVE.

Vi kan anbefale Jan på det varmeste for alle som ønsker å kjøre en scenarieprosess.

— Anne Vera Skrivarhaug, direktør, Energiavdelingen, NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat)


logoer_samlet_0008_Naerings-og-fiskeridepartement-Jan-Dietz.jpg

“Jans bidrag i arbeidet med å sammenstille og bearbeide informasjonen, var svært viktig og bidro til at vi kom ut av prosessen med fire spennende, relevante og konsistente framtidsbilder.”

Foresightprosessen knyttet til Kunnskapsinnhenting – verdiskaping i nord ble ledet og fasilitert av Jan Dietz, i samarbeid med Anne Solheim. Jan Dietz var hovedansvarlig for det faglige opplegget, herunder utforming av workshops og program for samlingene, og forfattet sammen med Solheim sluttproduktet fra foresightprosessen, den lettleste og informative rapporten Perspektiver på nord-norsk vekst: Fire framtidsbilder om næringsutviklingen i 2030.

Å lage framtidsbilder for næringsutviklingen i Nord-Norge er en svært kompleks oppgave. Det krever systematikk og kreativitet. Jan ledet foresightprosessen med naturlig autoritet og godt humør. I foresightprosessen håndterte vi flere forskjellige næringer og mange relevante drivkrefter. Å sortere og strukturere all den informasjon som ble samlet inn, var en sentral del av foresightprosessen. Jans bidrag i arbeidet med å sammenstille og bearbeide informasjonen, var svært viktig og bidro til at vi kom ut av prosessen med fire spennende, relevante og konsistente framtidsbilder.

— Karin Ibenholt, prosjektleder for «Kunnskapsinnhenting – verdiskaping i nord», Nærings- og fiskeridepartementet


logoer_samlet_0001_sigdal_kommune-Jan-Dietz.jpg

“Dietz har på en særdeles god måte gitt oss nyttig kunnskap om vår kommunes rolle i «det store bildet» og vist oss hvilke muligheter og utfordringer vi står overfor, samtidig som vi har fått inspirasjon og engasjement til å ta fatt på arbeidet!”

Jan Dietz har hatt i oppdrag å lede et fremtidsverksted som markerte oppstarten på Sigdals nye satsing på «BO-lyst og BLI-lyst». På fremtidsverkstedet deltok alle sentrale personer i prosjektet samt et utvalg innbyggere, til sammen 30 personer i alderen 15 – 70 år.

Dietz gjorde et grundig forarbeid, blant annet gjennom intervjuer med sentrale personer i kommunens administrasjon, politikk og næringsliv. På verkstedet ledet Dietz aktivitetene med stor målbevissthet, solide faglige innspill og stort engasjement. Han evnet å inspirere deltakerne ved å gi kunnskap og fremtidstanker. Fremtidsverkstedet bragte oss flere skritt videre i arbeidet med prosjektet og med utviklingsrettet arbeid i kommunen. Etterpå utarbeidet Dietz en solid og handlingsrettet rapport fra verkstedet.

Dietz har på en særdeles god måte gitt oss nyttig kunnskap om vår kommunes rolle i «det store bildet» og vist oss hvilke muligheter og utfordringer vi står overfor, samtidig som vi har fått inspirasjon og engasjement til å ta fatt på arbeidet!

— Kari Kolbræk Ask, ordfører i Sigdal


logoer_samlet_0015_finnmark-jan-dietz.jpg

“Han bidro med faglig tyngde, solid overblikk og stort engasjement til at prosessen ble et godt grunnlag for utvikling av det nye utviklingsprogrammet.”

I forbindelse med det nye 10-årige regionale utviklingsprogrammet (RUP) for Finnmark ble foresight valgt som verktøy for å styrke den strategiske dialogen om næringsutviklingen og få et mer bevisst forhold til hvilke utviklingstrekk Finnmark kan stå overfor. VRI Finnmark gjennomførte derfor en prosess hvor ca. 50 personer fra ulike miljøer i Finnmark var involvert i å utvikle scenarier (framtidsbilder). Det ble også gjennomført en større dialogkonferanse for fylket. Her ble det utviklet veikart for fire prioriterte innsatsområder.

Jan Dietz har vært prosessleder for Foresight Finnmark, og har ledet disse aktivitetene. Han bidro med faglig tyngde, solid overblikk og stort engasjement til at prosessen ble et godt grunnlag for utvikling av det nye utviklingsprogrammet. Hans strukturerte og systematiske tilnærming – kombinert med kreative prosesser og stor grad av deltakerinvolvering – bidro sterkt til at Foresight Finnmark ble et vellykket strategisk grep.

— Målfrid Baik, næringssjef i Finnmark, styringsgruppeleder i VRI Finnmark


logoer_samlet_0009_more-romsdal-Jan-Dietz.jpg

“Som prosessleder i Nordmøre og Romsdal – sammen om framtida fikk Jan Dietz til bemerkelsesverdige resultater.”

Som leder av prosjektgruppa i prosjektet Nordmøre og Romsdal – sammen om framtida, har jeg gjennom lang tid fått muligheten til å samarbeide og samhandle tett med Jan Dietz i Dietz Foresight. Å få til og utvikle samarbeidet mellom to regioner, Nordmøre og Romsdal, som over lang tid har vært i strid med hverandre, var i utgangspunktet en meget krevende utfordring. Som prosessleder i Nordmøre og Romsdal – sammen om framtida fikk Jan Dietz til bemerkelsesverdige resultater. Gamle «kamphaner» ivret bokstavelig talt etter å sitte ved samme bord for å finne felles løsninger for de to regionene. Dette fikk han til i kraft av sin kompetanse på strategiprosesser, strategisk analyse og framtidstenkning.

Foresightprosessen bidro til at vi gradvis forstod mer av den store usikkerheten som ligger i utviklingen. Ikke minst bidro prosessen til at vi etter hvert oppdaget handlingsrommet som vi har i det regionale samarbeidet. Når vi nå skal videreføre utviklingsprosessen, har vi flere interessante strategiske tiltaksområder som vi kan samle oss om. Disse resultatene gir håp om et godt og mer tillitsfullt samarbeid mellom regionene Nordmøre og Romsdal i framtida.

— Asmund Kristoffersen, leder av prosjektgruppa i «Nordmøre og Romsdal – sammen om framtida


logoer_samlet_0017_arena-jan-dietz.jpg

“Jan Dietz ledet foresightsamlingene på en engasjert og samtidig strukturert måte, og etablerte god forståelse og motivasjon hos deltakerne.”

Arena Magica er en klynge for kreative næringer i Østfold. Bedriftene i klyngen er fra en rekke ulike bransjer, som musikk, scenekunst, film, media, kommunikasjon og design. Klyngens bredt anlagte sammensetning gir mange muligheter, men innebærer også en rekke utfordringer.

Jan Dietz har vært sentral i gjennomføringen av en foresightprosess for Arena Magica, hvor hovedmålet var å utvikle samhandlingen mellom bedriftene. Foresightprosessen ga oss gode resultater, både i form av konkret produktutvikling, og ikke minst gjennom videreutvikling av samhandlingen mellom bedriftene. Jan Dietz ledet foresightsamlingene på en engasjert og samtidig strukturert måte, og etablerte god forståelse og motivasjon hos deltakerne. Dette var helt avgjørende for at vi skulle lykkes med prosessen, og med sitt smittende humør og sin faglige innsikt bidro Dietz i høy grad til dette.

— Kjetil Haugbro, prosjektleder, næringsklyngen Arena Magica


logoer_samlet_0006_Norwegian_Space_Centre_Jan-Dietz.jpg

“Jeg unner flere en slik mulighet til å følge et opplegg fra Jan Dietz.”

Norsk Romsenter er opptatt av å styrke samhandlingen mellom romfartsnæringen og energinæringen. Dietz Foresight har bistått oss med å tenke fremover og sette retningen for et nettverk som Romsenteret har etablert sammen med IRIS og energiaktører som Statoil og Oceaneering.

På foresightworkshopen fikk Jan Dietz frem de strategiske driverne og en hands-on aksjonsplan som har vært til stor hjelp for nettverket de to siste årene. Deltagerne var veldig entusiastiske for denne måten å få til engasjement og drive strategiutvikling på. Det ble klart for deltagerne at foresight ikke er fremtidsdrømmeri, men rett og slett et verktøy for å lykkes bedre i et 5-årsperspektiv. Jeg unner flere en slik mulighet til å følge et opplegg fra Jan Dietz.

— Bjørn Ottar Elseth, industrikoordinator, Norsk Romsenter


logoer_samlet_0003_OREEC-Jan-Dietz.jpg

“Jan Dietz har omfattende kunnskaper om foresight og klyngeutvikling, og han har vært en inspirerende støttespiller i vårt utviklingsarbeid!”

OREEC er en sammensatt næringsklynge med et betydelig innovasjonspotensial. OREEC ligger i østlandsregionen og må favne bredt. Klyngen har hatt stor glede av den strategiske fokusering som Dietz Foresight har bidratt til. Jan Dietz har omfattende kunnskaper om foresight og klyngeutvikling, og han har vært en inspirerende støttespiller i vårt utviklingsarbeid!

— Kjetil Storvik, direktør, næringsklyngen OREEC